Sponsors

Maak kennis met de nieuwe hoofdtrainer: William Hoeymans!

6 mei 2021 8:15

Jari Dirven

Het hoge woord is er dan eindelijk uit… Het komende seizoen is William Hoeymans de nieuwe hoofdtrainer van ons eerste elftal! Maar wie is William? Wij stuurden onze razende reporter langs voor een kennismakingsinterview met de kersverse hoofdtrainer.

William Hoeymans is 55 jaar, komt uit Valkenswaard en is geboren en getogen in het pittoreske Borkel en Schaft. Zelf voetbalt William bij de veteranen van vv de Valk. De club waar de gehele familie Hoeymans wekelijks te vinden is. William is getrouwd met Inge en heeft drie zoons (26, 9 en 8).

Naast dat William veel op het voetbalveld te vinden is werkt hij doordeweeks als montagemedewerker bij VDL metaal. Hier is hij voornamelijk bezig met de productie van postbusbrievenautomaten ter vervanging van de bekende brievenbussen. “Hier werk ik 32 uur, zodat ik op woensdag tijd heb voor mijn zoontjes.” Voetbal is zijn grootste passie, maar daarnaast heeft William nog andere hobby’s. “Ik teken graag. Dit kunnen gezichten of strips zijn, maar ook tuinontwerpen. Verder klus ik graag rondom het huis, dus dan komen die tekeningen weer van pas. Tot slot fiets ik graag met de mountainbike of racefiets, al is dat er de laatste jaren in verband met het trainerschap en corona minder van gekomen.”

Dat corona zeker William een negatieve bijsmaak geeft, blijkt wel als hij begint te vertellen over het moment dat hij in maart vorig jaar corona opliep. “Het was echt even leven op dood. Ik heb een lange tijd in coma gelegen, waarbij de artsen echt aangaven dat het fout had kunnen aflopen.” Inmiddels is William weer goed op de weg terug. “Gelukkig gaat het weer een stuk beter. Bij inspanning voel ik nog wel wat kleine pijntjes, maar qua conditie en kracht zit ik weer op 90%. Hiervoor ga ik nog naar de fysio.”

De carrière van William

Als voetballer speelde William zijn gehele jeugd voor vv de Valk. Hier debuteerde hij ook op zijn 16de in het eerste elftal. Op zijn 23ste vertrok William naar SK Lommel om later terug te keren bij de Valk, waar hij op zijn 43ste zijn laatste wedstrijd voor het eerste speelde. “Ik stond altijd centraal achterin. Mijn sterke punten waren mijn trap, kopkracht en sliding. Wellicht had ik er meer uit kunnen halen, maar als je jong bent spelen er ook andere interesses.”

Dat het trainersvak wel bij William pastte, was al snel bekend. “Op mijn 24ste startte ik met het trainen van de jeugd. Toen heb ik ook mijn TC3 gehaald. Later heb ik ook UEFA B gehaald en toen ben ik het tweede elftal van de Valk gaan trainen. Ik was toen nog speler van het eerste.” Vervolgens werkte William flink aan de weg langs een mooie rij clubs. Zo startte hij als hoofdtrainer bij Terlo, waarna hij later ook Waalre, Reusel Sport, SV Budel en DOSL onder zijn hoede nam. “Ik ben niet graag het uithangbord, maar luister juist graag naar mijn spelers, dat houd me ook jong!”

Als hoogtepunten noemt William de promotiewedstrijden die hij mocht spelen met SV Budel en Waalre. “Dat zijn de finales waar je het voor doet, zeker met al het publiek erbij, maar ik moet zeker de promotie met de dames van vv de Valk niet vergeten!”

Het meeste plezier haalt William uiteraard aan het winnen van wedstrijden. “Er gaat niets boven het winnen van een bekerwedstrijd tegen een team uit een hogere klasse en ook de sfeer is goed als het lekker draait. Maar ook als het even minder gaat haal ik er voldoening uit om te focussen op wat beter kan, om daarmee vervolgens weer de weg naar boven in te zetten.” Dat enthousiasme en een goede sfeer belangrijk zijn leerde hij van Ad Verdonk. “Van iedere trainer leer je weer iets anders. Ad leerde me over het belang van een goede sfeer, waar ik op tactische gebied weer veel leerde van Chris Burhenne.”

Speelstijl

“Als trainer ben je altijd afhankelijk van de spelers die je hebt. Het liefste speel ik vaak 442 met een ruit, maar wanneer ik snelle buitenspelers heb kan 433 ook. Ik speel graag met een verzorgde opbouw en veel bewegende spelers. Het maakt me dan ook niet uit waar een speler staat, als alle posities maar bezet zijn. Beweging is hierbij cruciaal, niet stilstaan na het spelen van een bal, maar meteen doorbewegen.”

“Als trainer vind ik het belangrijk dat ik hier duidelijk in ben. Ik bespreek mijn opstelling altijd met staf en spelers. We lossen het namelijk als team op en als je jezelf niet lekker voelt bij je positie vind ik het belangrijk dat je het aangeeft.” Het goed kunnen luisteren naar anderen ziet William als een van zijn sterke punten: “Ik denk dat andere mij zien als een meehelpend en meedenkend type met een luisterend oor, die ook wel te porren is voor de sfeer. Aan de andere kant kan ik wel wat rustiger zijn. Ik ben een bezige bij en wil vaak dat iets in een keer goed gaat. Inmiddels weet ik hier wel meer mijn rust in te vinden.” Verder is William zeer bedreven in de wedstrijdbespreking. “Ik weet meestal precies hoe een tegenstander speelt, met de namen van de spelers erbij.”

William en SSE

Het eerste waar William bij SSE aan denkt is Paars – Wit. “Dat viel meteen op. Ik begreep dat het uit nood geboren is, maar ik vind het mooi en passend!” Naast Paars - Wit denk William aan zijn naamgenoot William van Moorsel die hier eerder trainer was en de huidige trainer John Elbers. “Ik kende niemand binnen de club, maar tijdens het eerste gesprek was de klik er meteen.” William vertelt dat hij voorafgaand aan het gesprek bij een gesloten sportpark aankwam, maar al snel kwam er iemand in een paarlemoer Volvo aangereden met een kan koffie. “Het bleek de voorzitter en de koffie smaakte goed!”

Tijdens de gesprekken bleek dat er een goede klik was tussen William en SSE. “Ik weet dat de club even in een lastig schuitje zit, maar het gaat niet vanzelf, dus als we de schouders eronder zetten denk ik dat we een mooi seizoen ingaan.” Ook de doelstelling van William is helder. “Ik wil dat we écht een team zijn en minimaal gaan voor lijfsbehoud. Het was dan ook mooi om tijdens een gesprek met enkele spelers te horen dat ze in de middenmoot willen eindigen en misschien weten we wel een periode te pakken!”

Tot slot heeft William nog een korte boodschap voor alle SSE’ers: “Ben zuinig op jezelf en zorg dat je fit blijft, zodat we gezond en wel in september weer het seizoen kunnen beginnen. Tot snel!”

William_Hoeymans_-_Hoofdtrainer_SSE.jpg

(Bron afbeelding: amateurvoetbaleindhoven.nl)

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!